HIRLEVÉL

March 6th, 2008

ÉFOÉSZ ​​ BAZ MEGYEI ÉRDEKVÉDELMI EGYESÜLETE, HÍRLEVÉL, 2022/12.

Cím: 3526 Miskolc, Szeles u. 57., ​​ 3501 Miskolc, Pf. 428. tel: 06-30/3477-963; Ügyfélfogadás:​​ hétfő: 10.00-13.00-ig telefon elérhetőség; Irodában: szerda: 16.00-18.00 óra; péntek: 15.00-17.00 óra;​​ ​​ e-mail:​​ efoeszbaz@gmail.com​​ honlap:​​ www.ertelmifogyatekosbaz.hu ​​ ​​ ​​​​ Adószám: 184 024 831 05  ​​​​ OTP számlaszám: 11734004 - 203 488 87; ​​ Hírleveleink és egyesületünk tevékenysége​​ képekben​​ az ÉFOÉSZ országos honlapján is megtekinthetők:​​ www.efoesz.hu ​​ MAGUNKRÓL menüpont, MEGYEI SZERVEZETEK HÍRLEVELEI rovat.

 

Kedves Tagjaink!​​ 

**​​ 2022. december 4-én a Miskolcon a Szent István téren a​​ második adventi gyertya meggyújtása​​ során, ​​ kapcsolódva a​​ Fogyatékos Emberek Világnapjához (december 3.)​​ meghívást kaptak​​ Paramuzsikusaink, Csekéné Altrichter Judit gyógypedagógus–ének-zenetanár vezetésével. Örülünk a szép​​ koncertjüknek ​​ és​​ ​​ szeretettel​​ gratulálunk!

 

**​​ 1992 óta december 3-a a​​ Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja​​ (Világnapja)​​ „A fogyatékos emberek a társadalom ​​ egyenlő méltóságú és egyenrangú tagjai, akik a mindenkit megillető javakkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek élni.”(1998. évi XXVI. Tv.) ​​ A​​ ​​ 2022-ben elhunyt ​​ - Böszörményi Gyula mozgássérült író így fogalmazott: „Sérültnek születni, azzá válni lehet feladat, áldás, szerencsétlenség, kiváltság, átok. S hogy melyik, az az adott sérültet körülvevő embereken, a családon és a társadalmon múlik.”​​ Véssük​​ ezt szívünkbe és cselekedjük a jót!

 

**​​ A december 5-i​​ önérvényesítő-kézműves​​ foglakozáson​​ -​​ Sternádel Sándorné tanárnő vezetésével -​​ a Mikulás, az Advent és a​​ Karácsony ünnepével foglalkoztak,​​ karácsonyi díszeket készítettek. A foglalkozást finom pizza fogyasztásával fejezték be. A következő foglalkozás időpontja: 2023. január 20-án 13.30 órától lesz az Éltes Mátyás Általános Iskolában.

 

**​​ Érzékenyítő előadást​​ tartott Sternádel Sándorné​​ gyógypedagógus, egyesületünk titkára​​ 2022. december​​ ​​ 06-án​​ ​​ a​​ ​​ BAZ Megyei Kormányhivatal​​ Népegészségügyi Főosztály​​ munkatársainak, december 8-án a miskolci​​ Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium tanulóinak.​​ Előadásának címe:​​ A társadalmi érzékenyítés főbb szempontjai az értelmileg sérült emberek érdekében​​ és​​ társadalmi elfogadás​​ ​​ erősítése. ​​ 

 

** A​​ zeneterápia, illetve​​ Paramuzsikusainknak​​ december​​ 1-jén,​​ 8-án és 15-én volt foglalkozásuk​​ a Vörösmarty Művelődési Házban (VOKE), Csekéné Altrichter Judit gyógypedagógus–énektanár vezetésével, Orosz Attila önkéntes segítővel. Tematika: a karácsonyi koncert anyagának gyakorlása, csengettyű és szólóhangszerek gyakorlása, ének szintetizátor kíséretével,​​ ​​ a ​​ koncerten és a gyertyagyújtáson való szereplés részleteinek megbeszélése, a ​​ dalok nehezebb részeinek gyakorlása, szólóének, közös ének, népszerű karácsonyi dalok csengettyűn, felkészülés a 3. gyertyagyújtáson való szereplésre.​​ Decemberi fellépéseik: 3-án a VOKE-ban, 4-én a​​ ​​ miskolci a Szent István téren,​​ 18-án Diósgyőrben a Szent II. János​​ Pál pápa téren volt.​​ A januári foglalkozások időpontjáról a későbbiekben tájékoztatunk.

 

**​​ A december 14-i​​ online-Messenger​​ foglalkozásunk​​ (ÉFOÉSZ BAZ. Érdekvédelem)​​ jól sikerült. A téma itt is az Advent és a Karácsony ünnepe volt, történetekkel, dallal, verssel, díszek készítésével. A gyakorlati feladatként finom gyümölcskenyeret sütöttek. A foglalkozást vezette: Séra Tiborné, egyesületünk gazdasági vezetője. ​​ A következő Messenger időpontja: 2023. január 18., 17.30 ​​ óra. Várunk!

 

**​​ Mikulás-Karácsony​​ közös nagy ünnepséget nem tartottunk ez évben sem a koronavírus általi veszélyeztetés miatt.​​ Tagjainknak a​​ Mikulás csomagok​​ (édesség,​​ egyesületi​​ kiadvány és egyesületi „természetbarát” szatyor”, kártyanaptár), a műveiket (írások, rajzok) valamint a videó felvételt beküldők kiemelt ajándéka és oklevele 2022. december 9-én került​​ kiosztásra​​ az Éltes Mátyás Általános Iskolában.​​ Őszinte örömet láttunk a megajándékozottak arcán és ennek nagyon örültünk.​​ Azok a személyek, akik valamilyen ​​ okból (betegség, stb.) kimaradtak a fentiekből​​ (a ​​ 2022. évi 1200.-Ft/fő/év ​​ tagdíjat befizették), 2023. január 9 -​​ január​​ 13-ig Séra Tiborné gazdasági vezetőnknek a 20/9873-722-es telefonszámon​​ ​​ jelezhetik igényüket,​​ amely rendezésre kerül.​​ Köszönöm Séra Tiborné, Novák Erika, Farkas Istvánné vezetőségi tagok kiemelkedő munkáját az ajándékcsomagok ​​ beszerzésben, ​​ előkészítésben és kiosztásában. Ezekről ​​ fényképfelvételek is készültek, amelyek egyesületi honlapunkon és az ÉFOÉSZ országos​​ weboldalán​​ is megtekinthetők.​​ Köszönetem fejezem ki a Görömbölyi TÁMOGAT-LAK lakóotthon, a Csilla Bárónő Szeretetotthon, a boldogkőváraljai AZISZI lakóotthon,​​ a​​ miskolci Tüskevár óvoda vezetőjének és munkatársainak, akik fotókat küldtek​​ ​​ a​​ ​​ megajándékozottakról.

 

**​​ Hálás köszönetem​​ ​​ évtizedes támogatónknak a​​ Rotary Club Miskolc​​ Tagjainak, kiemelten​​ Fehér János​​ úrnak, aki 100 db Mikulás csomaggal ajándékozta meg a Tüskevár óvodát. Tekintettel arra, hogy a kis ovisok létszáma 52 fő, a tagintézmény vezetője Molnárné Szalai Zita 48 db Mikulás csomagot átküldött egyesületünknek, amelyeket „felnőtt tagjaink” kaptak meg​​ nagy örömükre.​​ Köszönetet mondok továbbá a​​ Szent Gellért Kiadó és Nyomdának, továbbá​​ Vágvölgyi Mihály úrnak​​ ​​ az ​​ adományáért.  ​​ ​​​​ 

​​ ** December 16-án​​ újra meglátogattuk​​ Mackó Mama​​ (Arnóczki Istvánné, Valcsi néni)​​ Reménykuckóját​​ Miskolcon a Szinvaparkban és most is nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük Mackó Mama! A program befejezése után​​ Szülői Klubfoglalkozást​​ tartottunk a szomszédos teremben. A​​ vidám​​ beszélgetés közben, papír karácsonyfa díszeket készítettünk, amelyek nagyon szépen sikerültek.​​ Kellemes​​ délutánunk gyros evéssel fejeződött be, köszönjük ÉFOÉSZ!

 

** December 17-én ​​ ADVENTI sétán​​ voltunk​​ Miskolc belvárosában. „A​​ KARÁCSONY​​ az egyik legnagyobb keresztény ünnep, amellyel​​ Jézus Krisztus​​ születésére emlékezünk: az öröm, a szeretet, a békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe. Az​​ ADVENT Jézus​​ megérkezése előtti négy hetes várakozás, amelynek szimbóluma az​​ adventi koszorú​​ a négy gyertyával.”​​ Tagjaink, akik évenként eljönnek erre a sétára, örömmel találkoznak egymással, beszélgetnek az ünnepre való készülődésükről és a karácsony különleges szépségéről. A séta – hagyományosan ​​ - egy éttermi „ünnep előtti ebéddel” fejeződött​​ be, amit az ​​ ÉFOÉSZ támogatásnak köszönhetünk.​​ 

 

**​​ Az előzőekben már említésre került​​ Paramuzsikusaink​​ december 18-i​​ meghívása​​ Diósgyőrbe a II. János Pál Pápa téri​​ adventi koszorúnál​​ szervezett​​ ünnepségre.​​ ​​ A​​ ​​ koncert​​ ​​ nagyon​​ jól sikerült, gratulálunk és köszönjük!​​ Az ünnepség kezdése előtt volt idő arra is, hogy Séra Tiborné gazdasági vezetőnk ​​ - jelenévő tagjainknak – tartson egy​​ ismertetést​​ fontos aktuális dolgokról: a koronavírus járvány helyzetéről, az oltási lehetőségről, az élelmiszerár-stop – meghosszabbításáról (kiegészítéséről) 2023. április 30-ig, valamint a 2023. január 1-től életbe lépő 15%-os nyugdíjemelésről. Az előadás befejezése után, a közelben lévő pizzériában finom pizzát fogyasztottak.​​ 

 

** Felhívjuk figyelmüket, hogy​​ YouTube​​ csatornánkon kedves Tagjaink műsorát megtekinthetik az alábbi linken:​​ https://www.youtube.com/channel/UCrhP8ScY10aitbmrJtniOaw/featured ​​​​ a ​​ VIDEÓK​​ menüre kattintva. A decemberi programjaink fotóit a​​ www.efoesz.hu  MAGUNKRÓL menüpont, MEGYEI SZERVEZETEK HÍRLEVELEI rovatban, valamint a​​ www.ertelmifogyatekosbaz.hu​​ honlapunkon láthatják.

 

** 2023-ban​​ tisztújító közgyűlést tartunk. Jelentkezzenek a vezetőségi tag tisztséget elfogadók irodánkban (3526 Miskolc, Szeles u. 57.) ügyfélfogadási időben, de e-mailen​​ (efoeszbaz@gmail.com)​​ és postai úton írásban is lehet (ÉFOÉSZ BAZ Megyei Érdekvédelmi Egyesülete, 3501 Miskolc, Pf. 428).​​ 

 

** Vigyázzunk egészségünkre, a​​ koronavírus ​​ és az influenza vírusa​​ ​​ jelen van, tartsuk be a járványügyi szabályokat!

** Mellékelünk egy tájékoztatót​​ hírlevelünkhöz aktuális dolgokkal, változásokkal kapcsolatban.

 

**​​ 2022. évi egyesületi munkánkról részletes beszámolót a 2023. évi januári hírlevelünkben adunk. Minden munkatársunknak,​​ segítőinknek, támogatónknak, tagjainknak​​ ​​ köszönetet mondunk​​ és áldott ünnepet kívánunk!

 

 

A BAZ megyei Önálló Életviteli Centrum 2022. ​​ december havi programjai

 

Az ÉFOÉSZ „Fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás” (IKT)​​ ​​ EFOP 1.1.5-17-2017-00003 projekt​​ keretében, a projekt ​​ fenntartási időszaka alatt, ​​ december hónapban az Önálló Életviteli Centrum​​ 

3 db. személyes jelenlétű workshopot tartott.

Az ÉFOÉSZ „Fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás” (IKT) ​​ EFOP 1.1.5-17-2017-00003 projekt keretében, a projekt ​​ fenntartási időszaka alatt, december hónapban az Önálló Életviteli Centrum 2 db. személyes jelenlétű workshopot tartott.

2022.12.09-én, 3529 Miskolc, Szilvás u. 39 sz. alatt, a MÁON  ​​​​ bentlakásos  ​​​​ intézményben élő fiatalok ​​ részére ​​ tartottuk ​​ meg a​​ 25. workshopot, ​​ A workshop témája: a „Veszélyek nélküli élet. Vészhelyzetek ”​​ volt.

2022.12.19-én,​​ 3516 Miskolc Szolártsik tér 13-15 sz. alatti, TÁM-LAK otthon lakói számára tartottuk meg a​​ 26. workshopot, melynek témája , a​​ „Gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal? Az én életem- az én döntésem”​​ volt.​​ 

A workshopokat Borosnyói Tiborné centrumvezető és Séra Tiborné mentor vezette. A foglalkozásokon aktívan közreműködött, Pajger Sándor önérvényesítő. Köszönjük ​​ valamennyiük odaadó ​​ munkáját.

 

ÁLDOTT ​​ KARÁCSONYT és BOLDOG, BÉKÉS​​ ​​ ÚJ ÉVET ​​ KÍVÁNUK MINDENKINEK!

Miskolc, 2022. decemberKarácsonyi gif-ek - images.qwqw.huDr.Szabó Mária​​ elnök

ÉFOÉSZ BAZ MEGYEI ÉRDEKVÉDELMI EGYESÜLETE Miskolc

2022.​​ decemberi​​ események,​​ programjaink

 

C:\Users\Kádas Lászlóné\Downloads\PM, koncert, 2022. 12. 03.fotók\December_3_6.jpgC:\Users\Kádas Lászlóné\Downloads\PM, koncert, 2022. 12. 03.fotók\December_3_9.jpgC:\Users\Kádas Lászlóné\Downloads\PM, koncert, 2022. 12. 03.fotók\December_3_1.jpg

Paramuzsikusaink​​ koncertjei, 2022. 12. 03-án,​​ 04-én​​ és 18-án

 

C:\Users\Kádas Lászlóné\Downloads\PM, koncert, 2022. 12. 03.fotók\December_3_11.jpgC:\Users\Kádas Lászlóné\Downloads\PM, koncert, 2022. 12. 03.fotók\December_3_7.jpgC:\Users\Kádas Lászlóné\Downloads\PM, koncert, 2022. 12. 03.fotók\December_3_5.jpg

 

 

C:\Users\Kádas Lászlóné\Downloads\Advent, Miskolc, 2022. PM\snapshot, advent, Miskolc, 2022..jpg ​​​​ C:\Users\Kádas Lászlóné\Downloads\PM, 2022. 12. 04. koncert, Advent, 2. gyertyagy\December_4_kicsik.jpg​​ Adventi villamos

 

C:\Users\Kádas Lászlóné\Downloads\PM, 2022. 12. 04. koncert, Advent, 2. gyertyagy\December_4_7.jpg​​