HIRLEVÉL

March 6th, 2008
    ÉFOÉSZ BAZ, kártyanaptár, 2019._2 paramuzsikusok kártyanaptár 2019 kerek paramuzsikusok kártyanaptár 2019 ÉFOÉSZ BAZ, kártyanaptár, 2019.
ÉFOÉSZ BAZ kártyanaptár 2018_1 ÉFOÉSZ BAZ kártyanaptár 2018_2
naptár20
kártyanaptár 2021_1  kártyanaptár 2021_2

 

HÍRLEVÉL, 2021/12.

ÉFOÉSZ BAZ Megyei Érdekvédelmi Egyesülete

3526 Miskolc, Szeles u. 57., 3501 Miskolc, Pf. 428. tel: 06-30/3477-963

Ügyfélfogadás: hétfő: 10.00-13.00-ig telefon elérhetőség;

Irodában: szerda: 16.00-18.00 óra; péntek: 15.00-17.00 óra

Adószám: 184 024 831 05 OTP számlaszám: 117 340 04 – 203 488 87

e-mail: efoeszbaz@gmail.com honlap: www.ertelmifogyatekosbaz.hu

Hírleveleink és egyesületünk tevékenysége képekben az ÉFOÉSZ országos honlapján is megtekinthetők: www.efoesz.hu  MAGUNKRÓL menüpont, MEGYEI SZERVEZETEK HÍRLEVELEI rovat.

Kedves Tagjaink!

** 1992 óta december 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ Közgyűlése 2006-ban fogadta el a „Fogyatékossággal élő személyek Jogairól Szóló Egyezményt”, amit Magyarország aláírt és 2007-ben ratifikált is. A fogyatékos emberek a társadalom egyenlő méltóságú és egyenrangú tagjai, akik a mindenkit megillető javakkal és lehetőségekkel csak jelentős nehézségek árán vagy egyáltalán nem képesek élni.”(1998. évi XXVI. Tv.) Séra Beatrix kedves tagunk verset mondott a december 3-i miskolci központi ünnepségen. A fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatban Böszörményi Gyula mozgássérült író így fogalmazott: „Sérültnek születni, azzá válni lehet feladat, áldás, szerencsétlenség, kiváltság, átok. S hogy melyik, az az adott sérültet körülvevő embereken, a családon és a társadalmon múlik.” Jó lenne, ha ezt mindenki a szívébe vésné és ennek megfelelően cselekedne is.

** December 23-án a hagyományos ADVENTI SÉTÁN voltunk a városban. A karácsonyi hangulatot már éreztük, jó volt együtt lenni. Séráné Irénke – gazdasági vezetőnk – a koronavírus járvány aktuális helyzetéről, a védőoltás fontosságáról, egészségünk védelméről is felolvasott egy tájékoztató-tanácsadó jellegű anyagot a jelenlévő tagoknak. A sétát pizza, finom sütemény – és választás szerint – forró csoki, kávé, capuccino fogyasztással fejeztük be, boldog ünnepet kívánva egymásnak.

** Szent Karácsony ünnepén Ady Endre: Karácsony – Harang csendül című vers-részletével kívánunk kedves tagjainknak ÁLDOTT KARÁCSONYT.

Ady Endre: Karácsony – Harang csendül

(részlet)

Harang csendül,
ének zendül,
messze zsong a hálaének
az én kedves kis falumban,
Karácsonykor
magába száll minden lélek.

Mintha itt lenn
a nagy Isten
Szent kegyelme súgna, szállna,
az én kedves kis falumban
minden szívben
csak szeretet lakik máma.

dec1

** Előző Hírlevelünkben már írtunk arról, hogy a koronavírus járvány miatt nem tudjuk megtartani hagyományos módon Mikulás-Karácsony ünnepségünket, az ajándékozást, az oklevél átadást a „40 év a „TISZTALELKŰEKKEL” című kiadványunkba írásos anyagot vagy rajzot, fényképet beküldőknek, valamint a „Megyei Kulturális Fesztiválunkat” helyettesítő” YouTube-os szereplőknek. A tavalyi évhez hasonlóan, most is segítségünkre sietett dr. Tóth Gergely ügyvéd úr, a Rotary Club Miskolc soros elnöke, aki Miskolcon a Rákóczi u, 13. sz. alatti helyiséget biztosította számunkra. Hálás köszönetünk nemes gesztusáért. December 28-án – a járványügyi szabályok betartása mellett – tagjaink megkapták Mikulás csomagjukat, a kiadványba írók-rajzolók, illetve a YouTube-on szereplők az oklevelet és a külön ajándékot. Három fajta egyesületi kártyanaptárunknak is örültek. Akik valamilyen okból kimaradtak a fentiekből, 2022. január 4 – január 7-ig telefonszámunkon (06-30/3477-963) jelezhetik igényüket, amely majd rendezésre kerül. Szívből reméljük, hogy örömteli KARÁCSONYNAK örülhettünk mindnyájan. Nem akarok ünneprontó lenni, de csak azok jelentkezését várjuk, akik az évi 1200.-Ft/fő összegű tagdíjat minden évben befizetik. Egyesületünk programjai (zeneterápia, farsang, Gyermeknap, kirándulások bérelt autóbuszokkal különböző fürdőhelyekre, mozi, színház látogatások, havonta kiküldött hírlevelek, önérvényesítő-készségfejlesztő foglalkozások, kiadványaink, stb.), térítésmentesek értelmi sérült tagjainknak az ÉFOÉSZ általi finanszírozásnak köszönhetően, és olyan segítő tagjainknak, mint pl. a Rotary Club Miskolc, vagy Molnár Antal Kolos mérnök-informatikus. Jelen Mikulás-Karácsony ajándékunk több ezer Ft értékű személyenként. Egyesületi vezetőségi tagjaink a kezdetektől fogva „önkéntes munkában”, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzik szívesen vállalt feladatukat. (Ezt csak azoknak említem meg, akik ezt nem tudják.)

** VÁLTOZÁS a fogyatékosságügyi tanácsadók elérhetőségével kapcsolatban: Cím: 3525 Miskolc, Mátyás király u. 15., Honlap: www.meszegyi.huTasi Zsuzsanna  fogyatékosságügyi tanácsadó, Tel: +36 70 475 4151, Email: tasi.zsuzsanna@meszegyi.huVerebélyi Krisztina fogyatékosságügyi tanácsadó, Tel: +36 70 475 4152, Email: verebelyi.krisztina@meszegyi.hu

 

** Hírlevelünkhöz mellékelünk két tájékoztató-felvilágosító előadás anyagát, amelyeket a járvány miatt nem tudunk személyes találkozással megoldani: 1./az egyik a demenciáról (szellemi leépülés) szól; 2./a másik: a 2022. január 1-től hatályos állatvédelmi törvény szigorításáról számol be. (Éppen ideje!)

A BAZ megyei Önálló Életviteli Centrum 2021. december havi programjai

Az ÉFOÉSZ „Fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás” (IKT) EFOP 1.1.5-17-2017-00003 projekt keretében, a projekt fenntartási ideje alatt, 2021. december hónapban az Önálló Életviteli Centrum szakmai foglalkozásai: 2 db. személyes jelenlétű workshop volt.

- Ebben az évben a 21. Workshopot2021.12.07-én tartottuk Miskolcon, a MÁON bentlakásos intézményben. A foglalkozás témája: az „Életvitel” volt.

- 2021.12.08-án tartottuk a 22. Workshopot, Miskolc, Görömbölyön a TÁM-LAK Otthonban. A foglalkozás témája: az „Életvitel” volt. Köszönjük előadóinknak, közreműködőinknek és segítőinknek, valamennyi résztvevőnek, az egész évi odaadó, aktív munkáját, a workshopokon, az IKT képzéseken és az önérvényesítő kézműves foglalkozásokon.

A workshopot Séra Tiborné mentor vezette, közreműködött Borosnyói Tiborné centrumvezető, Sternádel Sándorné gyógypedagógus és Pajger Sándor önérvényesítő.

**Januárban több oltási akció is lesz! A védőoltás életet ment! OLTAKOZZUNK!

Az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron vírusvariáns magyarországi megjelenésére tekintettel januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást. Emellett az Országos Oltási Munkacsoport a háziorvosokat is felkéri arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat. A terv szerint januárban minden csütörtök és péntek délután, és szombaton lesz oltási akció a  kórházi oltópontokon  és járásközponti szakrendelőkben oltópontokon. Ekkor előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet menni oltásra.” (Részletesen: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/januarban-tobb-oltasi-akcio-lesz )

** Végezetül köszönetemet fejezem ki egyesületünk vezetőségének, az Önálló Életviteli Centrum vezetőjének és munkatársainak, Gyene Piroska ÉFOÉSZ elnöknek és munkatársainak, a miskolci Éltes Mátyás Általános Iskola és EGYMI vezetésének, a Rotary Club Miskolc Tagjainak, a BAZ Megyei VOSZ-nak, Csekéné Altrichter Judit tanárnőnek, Szakáts Zoltán könyvelőnek, Palik Zoltánnak a Civil Információs Központ szakmai vezetőjének, dr.Gyuricza Istvánné informatikusnak, honlapunk fenntartójának Molnár Kolos mérnök-informatikusnak és minden támogatónknak, segítőnknek **ÁLDOTT, BOLDOG, EGÉSZSÉGES 2022-ES ESZTENDŐT KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

Miskolc, 2021. december  dr.Szabó Mária az egyesület elnöke

ÉFOÉSZ BAZ MEGYEI ÉRDEKVÉDELMI EGYESÜLETE

2021. decemberi programjai képekben

ADVENTI SÉTA: 2021. december 23-án Miskolc belvárosában.

 dec3 dec2

Az ADVENTI SÉTÁRA gyülekeznek tagjaink.

dec5 dec4

A SÉTA után pizza, somlói galuska, kávé-capuccino-forró csoki következett.

dec7 dec6

Séra Tiborné gazdasági vezetőnk aktuális koronavírus járványügyi, védőoltási, egészség megőrzési témában tartott előadást. Jelszó: OLTAKOZNI!

ÉFOÉSZ BAZ MEGYEI ÉRDEKVÉDELMI EGYESÜLETE

2021. decemberi programjai képekben

MIKULÁS – KARÁCSONY ünnepi ajándékcsomag osztás, 2021. 12. 28.

dec10 dec9 dec8

Az ajándékok: csokoládék,Mikulás csoki, széprodalmi könyvek, „az első 40 év a „TISZTALELKŰEKKEL” című kiadványunk és az ajándékcsomagok átvétele.

dec13 dec12 dec11

 dec16 dec15 dec14

 dec19 dec18 dec17

 dec22 dec21 dec20

 ÉFOÉSZ BAZ MEGYEI ÉRDEKVÉDELMI EGYESÜLETE Miskolc

Önálló Életviteli Centrum (ÖÉC), IKT Projekt Hiradó – képekben

2021.December-Workshopok

Kép: 3-3 db./esemény

 dec25 dec24 dec23

2021.12.07. 21. Workshop, MÁON – Témája: „Életvitel”

 

 dec28 dec27 dec26

2021.12.08. 22. Workshop Témája: „Életvitel„– Mc. Görömböly TÁM

 

A DEMENCIÁRÓL

A demenciaa memória károsodását, szellemi leépülést jelent.

Kognitív funkciók= a megismeréssel, gondolkodással kapcsolatos folyamatok

Napjainkban az emberiség egyik legnagyobb kihívása a fejlett társadalmak kettős öregedése. A demográfiai folyamatok, a csökkenő születésszám és a megnövekedett átlagéletkor mellett az idősek számbeli arányának növekedésével azt tapasztaljuk, hogy bizonyos, korábban ritkábban előforduló betegségek gyakoribbá válnak – jelesül a demencia.

A fertőző betegségekkel, a daganatos- és a keringési betegségekkel az orvostudomány már többnyire sikerrel tudja felvenni a harcot, ezzel a betegségcsoporttal ma még nem. A kognitív képességek romlása
és a hosszú kórlefolyás miatt a demencia a 65 év felettiek között a rokkantság és a gondozási függőség vezető oka. A 21. századot a népegészségüggyel foglalkozók a demencia évszázadának nevezik.


A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint napjainkban 47,7 millió az érintettek száma, 2050-re pedig eléri a 130 milliót. A betegség társadalmi és gazdasági terhe óriási: a hosszú, 10-15 éves kórlefolyás során a beteg elveszíti
önellátó képességét, felügyeletre, majd éveken át tartó teljes körű gondozásra szorul.

Nagy szükség van mindenekelőtt az egészséges idősödéssel, az aktivitás megőrzésével kapcsolatos cselekvési tervekre és azok megvalósítására, valamint kitüntetett szerepe van a megelőzésnek.


Hazánkban a szakértői becslések alapján közel 250 ezer ember él demenciával. Amennyiben ezt családok szintjén kívánjuk számszerűsíteni, akkor az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt, meghaladhatja az 1 millió főt is, ami a teljes magyar lakosság 10%-át jelenti.”

(https://gokvi.hu/sites/default/files/file/2020/07/06/3G_A%20demencia%20korszer%C5%B1%20szeml%C3%A9lete.pdf )

A Miskolc Alapítvány Harmadikkor Egyeteme megjelentette a „Mit tegyek, hogy aktív legyek? Mit tegyek, hogy ne felejtsek? – KÉPREGÉNY kiadványát”, amely szorosan kapcsolódik a demencia témájához. Idézet a KÉPREGÉNYBŐL:

 

A Covid – 19 járvány lassan két éve erősen meghatározza életünket, életmódunkat, veszélyezteti egészségünket, életünket nap mint nap!  Különösen az idősödő és időskorú emberek érzik meg ennek a “koronavírusnak a ” hatásait mindennapi életünkben. . . A bezártság – nem csak az egyedül élők körében – felerősitette a magányosság érzést, a beszéd beszűkülését, a befelé fordulást, a különböző félelem érzéseket és azok következményeit,csökkentette az életért történő harcot, a túlélési ösztönt stb. Többen megfogalmazták “ha még tovább tart a Pandémia mi nem abba halunk bele, – mert be vagyunk oltva 3X – hanem a magány, a bezártság, az egyedüllét stb,  okozta “demencia jelentkező tünetei ” okozta betegségek tüneteibe.. „

Tekintettel arra, hogy a képregény témáját a tartalmi összetételben – formában és megjelenésében levédették, kiadása, sokszorosítása csak a szerzők engedélyével lehetséges, így csak összefoglalás-szerűen utalok a kiadványban foglaltakra, amelyet hasznosnak és a kórkép megelőzése szempontjából fontosnak tartok. Érdemes elolvasni és alkalmazni az ebben foglaltakat.

A szerzők szavai szerint: „Az EduSeniorProgram demencia prevenciós „KÉPREGÉNYE” a COVID idején a megelőzés érdekében Otthon is alkalmazható, „házi” terápiás módszerek, eszközök és jó gyakorlatok GYŰJTEMÉNYE, amelyek segítenek a demenciát megelőzni, a kialakult folyamatot lassítani.”Ötletgazda: dr.Dobos László; Írták és szerkesztették: dr.Dobos László és dr.Dobos Csilla. A korábbi EduSenior Programok, Alprogramok szakmai anyagai megtalálhatóak a : www.harmadikkoregyeteme.hu honlapon. 2022 január második felére tervezik a következő rész-részek folyamatos megjelentetését.”

Harmadikkor Egyeteme Miskolc Alapítvány

3519 Miskolc, Kiss József út 46.

www.harmadikkoregyeteme.hu

Tel: 06-20/431-28-06

e-mail: 3.koregyeteme.miskolc@gmail.com

 

demen

(Fotó: Internet)

Miskolc, 2021. december Összeállította: dr.Szabó Mária

ÉFOÉSZ BAZ Megyei Érdekvédelmi Egyesülete

 

ÁLLATOK ÉS ÁLLATBARÁTOK, ÖRÜLJETEK,

2022. január 1-től szigorodik az „ÁLLATVÉDELEM”.

(Forrás:http://www.fonyod.hu/hu/hirek/hrek/%C3%B6nkorm%C3%A1nyzat/2117-2022-januar-1-tol-szigorodik-az-allatvedelmi-toerveny)

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés elfogadta a Fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.

Az előterjesztést 168 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a parlament. A jogszabály a büntető törvénykönyv jelenlegi szabályozásához képest bővíti a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezésének minősített eseteit.

 A jövőben szigorúbban lehet fellépni többek között a különös visszaesőkkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporító telepekkel, illetve azokkal szemben, akiket korábban már az állatok tartásával összefüggő tevékenységtől eltiltottak.

Ezentúl már a méreg vagy csalétek kihelyezésének előkészülete is büntetendő.

Bővült az állatkínzás minősített eseteinek köre a nagy nyilvánosság előtti elkövetéssel, az állattartástól való eltiltás alatti állatkínzással, valamint állatkínzás elkövetésével tiltott állatviadal szervezését vagy állatkínzást követő két éven belül.

Magasabb büntetési tétel, egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki a méreg alkalmazásával vagy az élet kioltására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozó, illetve a különös visszaesőként történő állatkínzás elkövetéskor.

Az állatkínzás minősített esete lett a szaporítás, amelyet szintén egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnek.

Az állatviadalok szervezői mellett mostantól a résztvevőket is büntetik, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel.

Rögzítették: állat esetében az elkobzás végrehajtásának általános lépéseit – különösen a megsemmisítést – nem kell elvégezni.

A törvény legtöbb rendelkezése 2022. január 1-jén lép hatályba.

Az előterjesztést – amely az az állatvédelmi konzultáció eredményére figyelemmel készült – mások mellett Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és Ovádi Péter Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos jegyzi. 

(Cikk forrása:kutyabarathelyek.hu)

Szergej Jeszenyin

A KUTYA

Mint tűzvirág, elnyílt a hajnal,
s fakó gyékényen, suta
szalmakunyhóban hét piros
kölyköt fiadzott a kutya.

Nyelvével fésülgette őket,
ki nem ment volna percre sem;
Ott mókázott, s meleg hasából
habos tej csurrant édesen.

S hogy leragadt a nap szeme,
s elcsitult a baromfihad:
jött a gazda, zsákba kötötte
mind a hét kis kutyafiat.

Nyomába loholt a kutya -
elmaradoztak a hegyek…
A páncéltalan víztükör
fázón, sokáig remegett.

S amint gyötörten hazaért,
nyaldosva izzadt oldalát:
egyik kölykének nézte a
holdat, mit ringattak a fák.

A szikrázó űrbe meredt,
szimmantott és nyítt és nyögött,
de a vékony hold is lecsúszott,
eltűnt egy kék halom mögött.

S mint akinek kenyér helyett
kötődő kéz követ hajít:
hullatni kezdte lassan a hóba
szeme arany csillagait…

/Fordította: KÉPES GÉZA (1909 – 1989) költő, műfordító, tanár/

Szergej Alekszandrovics Jeszenyin (1895-1925) orosz lírai költő. Rövid, zaklatott élete során, számos, lélekbe hatoló verset írt. Szentpétervárott a Vaganykovói temetőben nyugszik.

Miskolc, 2021. december

dr.Szabó Mária

ÉFOÉSZ BAZ Megyei Érdekvédelmi Egyesülete

 

 

 

HÍRLEVÉL, 2021. évi 12. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2021. évi 11. sz.

HÍRLEVÉL, 2021. évi 10. sz., ÉFOÉSZ BAZ 

HÍRLEVÉL, 2021. évi 9. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2021. évi 8. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL,2021. évi 7. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2021. évi 6. sz., ÉFOÉSZ BAZ

 HÍRLEVÉL, 2021. évi 5. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2021. évi 4. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2021. évi 3. sz., ÉFOÉSZ BAZ

 HÍRLEVÉL, 2021. évi 2. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2021. évi 1. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2020. évi 12. sz. ÉFOÉSZ BAZ

 HÍRLEVÉL, 2020. évi 11. sz. ÉFOÉSZ BAZ

                        HÍRLEVÉL, 2020. évi 10. sz. ÉFOÉSZ BAZ, képek

HÍRLEVÉL, 2020. évi 9. sz. ÉFOÉSZ BAZ.

HÍRLEVÉL, 2020. évi 8. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL,. 7. sz., ÉFOÉSZ BAZ

ZT. 6. sz. ÉFO BÉSZAZ

ZT. 5. sz., ÉFOÉSZ BAZ

A Zt.

ZT. 3. sz. ÉFO BÉSZAZ

ZT. 2. sz., ÉFOÉSZ BAZ

ZT. 1. sz., ÉFOÉSZ BAZ

Ztret, 2019. Évi 12. sz. ÉFO BÉSZAZ

ZT. Évi 11. sz. ÉFOÉSZ BAZ m.

ZT. évi 10 sz. ÉFO BÉSZAZ

ZT. 9. sz. ÉFO BÉSZAZ

ZT. 8. sz., ÉFOÉSZ BAZ

ZT. 7. sz., ÉFOÉSZ BAZ                    

ZT. 6. sz. ÉFO BÉSZAZ                             

 ZT. 5. sz. ÉFOÉSZ BAZ, fn.

ZT. 4. sz., ÉFOÉSZ BAZ

ZT. 3. sz. ÉFO BÉSZAZ

 ZT. 2. sz. , ÉFOÉSZ BAZ

ZT. 1. sz. ÉFO BÉSZAZ 

ZT. Évi 11. sz. ÉFO BÉSZAZ

ZT. Évi 10. sz., ÉFOÉSZ BAZ

ZT. 9. sz. ÉFO BÉSZAZ

ZT. 8.sz., ÉFOÉSZ BAZ

ZT. 7. sz. ÉFO BÉSZAZ

ZT. 6. sz. ÉFO BÉSZAZ

ZT. 5. sz., ÉFOÉSZ BAZ

ZT. 4. sz. É.BAZ

 ZT. 3. sz.

ZT. 2. sz.

ZT. 1. sz., ÉFOÉSZ BAZ

ZT. Évi 10. szám

ZT. 9. sz.

ZT. 8. sz.

Ztret, 2017. 7. sz. ÉFO BÉSZAZ

Ztret, 2017. évi 6 sz.

ZT. 5. sz. ÉFO BÉSZAZ

ZT. 4. sz., ÉFOÉSZ BAZ

ZT. 3. sz. ÉFO BÉSZAZ

ZT. 2. sz. ÉFO BÉSZAZ

 ZT. 1. sz. ÉFO BÉSZAZ

A 2016-os év10.sz.

Zt. 2016.évi 9. sz.

 Hírlevél-2016-evi-8-sz

HÍRLEVÉL, 2016. évi 7. sz.

HÍRLEVÉL, 2016. évi 6. sz.

HÍRLEVÉL, 2016. évi 5. sz.

HÍRLEVÉL, 2016. évi 4. sz.

 HÍRLEVÉL, 2016. évi 3. sz.

Hírlevél, 2016. évi 2. sz.

HÍRLEVÉL, 2016. évi 1. sz.

HÍRLEVÉL, 2015. évi 11. sz.

HÍRLEVÉL, 2015. évi 10. sz.

HÍRLEVÉL 2015. évi 9. sz.

Hírlevél, 2015. évi 8. sz.

Hírlevél, 2015. évi 7. sz.

Hírlevél, 2015. évi 6. sz.

Hírlevél, 2015. évi 5. sz.

HÍRLEVÉL, 2015. évi 4. sz.

Hírlevél, 2015. évi 3. sz. 

 

HÍRLEVÉL, 2015. évi 2. sz, ÉFOÉSZ BAZ
Hírlevél, 2015. évi 1. sz., ÉFOÉSZ BAZ m. 

Hírlevél, 2014. évi 9. sz.

Hírlevél, 2014. év 8. sz.

Hírlevél, 2014. évi 7. sz.

Hírlevél, 2014. évi 6. sz. 

 Hírlevél, 2014. évi 5. sz.
 Hírlevél, 2014. évi 4. sz.
 Hírlevél, 2014. évi 3. sz.
Hírlevél, 2014. évi 2. sz. 

 Hírlevél 2014 1.szám

2013 évi hírlevelek

2012 évi hírlevelek

2011 évi hírlevelek

2010 évi hírlevelek

 

 

 

 

These types of pills are taken on an "as needed" basis, but for a man is generic cialis real One of junk foods very evident and typical negative effects is obesitys bane. Today pupils and kids are generic cialis cheapest price The ability to get harder and bigger erections starts to decrease once a guy hits the incorrect aspect of the where to buy cialis In this universe there is an answer for each problem and therefore this issue is also no exclusion. cheap cialis pills online The advantage of tadalafil is it is accepted among men who seek long term solution to impotency. cialis pharmacy How can you explain impotency? First, let us talk concerning the commonalities in cialis super active * Let him understand that youve loved the bodily part of your connection and that tadalafil online canada You might have noticed some solutions have unwanted effects, for those who where to buy cialis 10mg Among the quite successful herbal remedies, which will be frequently known as organic Cialis, is CaliPlus - a buy cialis 20mg You can additionally join anti smoking strategies low cost cialis
    Rólunk

    A Borsod-Aabaúj-Zemplén Megyében élõ értelmi fogyatékos emberek érdekvédelme.

    Hasznos oldalak
    Admin