HÍRLEVÉL

March 6th, 2008
    ÉFOÉSZ BAZ, kártyanaptár, 2019._2 paramuzsikusok kártyanaptár 2019 kerek paramuzsikusok kártyanaptár 2019 ÉFOÉSZ BAZ, kártyanaptár, 2019.
ÉFOÉSZ BAZ kártyanaptár 2018_1 ÉFOÉSZ BAZ kártyanaptár 2018_2
naptár20

 

HÍRLEVÉL, 2020/3.

ÉFOÉSZ BAZ Megyei Érdekvédelmi Egyesülete

3526 Miskolc, Szeles u. 57., 3501 Miskolc, Pf. 428.

tel: 06-30/3477-963: ügyfélfogadási időben hívható

ügyfélfogadás: hétfő: 10-12 óra, szerda: 14-16 óra, péntek: 13-15 óra

Adószám: 184 024 831 05 OTP számlaszám: 117 340 04 – 203 488 87

e-mail: efoeszbaz@gmail.com honlap: www.ertelmifogyatekosbaz.hu

Kedves Tagjaink!

** Ez a Hírlevelünk rendhagyó lesz, elsősorban a tartalma miatt, tekintettel arra, hogy hazánkban is megjelent az új koronavírus. Először röviden ismertetésre kerülnek azok az egyesületi-ÖÉC feladatvégzések, események, amelyeket – a járványügyi helyzetet figyelembe véve – még el tudtunk végezni március elején, majd az új koronavírus járvánnyal kapcsolatban adunk tájékoztatást – könnyen érthető formában – kedves Tagjainknak.

** Az ÉFOÉSZ „Fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás” (IKT) EFOP 1.1.5-17-2017-00003 projekt keretében, a projekthosszabbítás – 2020. január 16-től – 2020. március 6-ig – terjedő időszakában 5 alkalommal tartott workshopot a megyei Önálló Életviteli Centrumunk: ebben a hónapban, március 6-án a „Ne bánts, én sem bántalak”, Bántalmazás és megbirkózási stratégiák” című témában. (Helyszíne: Miskolc, Szeles u. 57.) A workshop témájának feldolgozása, megbeszélése mellett, felhívtuk a résztvevők figyelmét a koronavírus továbbterjedésének megakadályozása céljából fontos higiénés szabályok fokozott betartására is.

** Önérvényesítő csoportunk Sternádel Sándorné gyógypedagógus, egyesületünk titkára vezetésével március 15-ei ünnepünk előtt néhány nappal ellátogatott Miskolcon Petőfi Sándor szobrához, ahol énekeltek, verseket mondtak és elhelyezték saját készítésű kis nemzeti zászlóikat a szobornál. Megható élmény volt. Ezután egy kis „megvendégelés” következett az ÉFOÉSZ támogatás jóvoltából, amelyet nagy örömmel fogadtak a jelenlévők.

** Megnéztük Breitenbach Dorina kedves Tagtársunk csodálatos mandala munkáinak kiállítását Miskolcon a Hotel Cityben. Büszkék vagyunk rád Dorina, nagyra értékeljük tehetségedet és szívből gratulálunk!

** FIGYELEM! A „Séta az egészségünkért” programunk keretében a március 28-ára meghirdetett miskolci Kálvária dombi kirándulásunk ELMARAD a kialakult járványhelyzet miatt.

** Irodánk költözéséről már két alkalommal írtunk. Tekintettel arra, hogy az iskola – ahol működünk – a koronavírus járványhelyzet miatt bezárt, így ügyfélfogadásainkat (egyesület – ÖÉC feladatvégzésünket) már nem tudjuk itt megtartani. Telefonszámunkon – 06-30/3477-963 – elérhetőekvagyunk a Hírlevelünk fejlécében megadott ügyfélfogadási napokon és időpontban. (hétfő, szerda, péntek) További problémát jelent számunkra, hogy a Tankerületi Központ által előzőleg felajánlott miskolci Tüskevár Általános Iskola irodahelyiségébe történő – a járványhelyzet megszűnése utáni – költözésünk lehetősége visszavonásra került, egyesületünknek kell új irodahelyiségről gondoskodnia. Tisztelettel kérem kedves Tagjainkat, segítsenek számunkra megfelelő helyiséget (könnyen megközelíthető helyen és elfogadható bérleti díjjal) keresni, az eredményről telefonon vagy e-mail címünkön (efoeszbaz@gmail.com ) értesítsenek. Köszönjük!

** A civileket érintő fontos változásokra hívta fel figyelmünket az ERKE Civil Információs Centrum (BAZ megye) az alábbi témában és címmel: „Mit tegyünk, ha nem tudjuk megvalósítani a 2019-es NEA pályázati programunkat?” (a járványhelyzet miatt számos pályázati program kerülhetett veszélybe.) A pályázati kiírások úgy módosultak, hogy a megvalósítás időszak záró időpontja 2020. március 31-ről, 2020. október 31-re változik. Az érintett pályázók, akkor élhetnek ezzel a haladékkal, ha módosítási kérelmet nyújtanak be. A módosítási kérelmet március 31. 23:59-ig kell az EPER-ben benyújtani. (A hivatalos közlemény elérhető a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján. https://bgazrt.hu/nea-palyazati-kiirasok-valtozas/) Tájékoztatást kaptunk arról is, hogy a továbbiakban tilos minden személyes jelenléten alapuló rendezvény, gyűlés, ülésezés! „A civil szervezetek nem csak a szakmai, közösségi programjaikat nem tarthatják meg, de a működésükhöz kapcsolódó személyes részvételen alapuló közgyűléseket, elnökségi, kuratóriumi, stb. üléseket sem.” (A járvány megelőzése és kezelése érdekében született a 46/2020. (III. 16.) Korm. rend.) (Részletes tájékoztatás kérhető: Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, 3530 Miskolc Melinda u. 24. II/3. Telefon: 46/611-559; E-mail cím: bazmegye.cic@erke.hu ; honlap: www.erke.huu )

** Digitális szakadék csökkentése” című, kiemelt projekt! Magyarország Kormánya az Európai Unió támogatásával megindította a legalább 260 000 fő digitális készségeinek fejlesztését célzó „Digitális szakadék csökkentése” című kiemelt projektet. A tanfolyamon a részvétel ingyenes. Érdeklődni lehet: Mikus Ilona oktatásszervezési projektvezetőnél; digisuli2019@gmail.com ; Tel.: +36 20 390 0146 ; Benedikt Team Kft.

Az új koronavírusról és az általa okozott betegségről, járványról (Forrás: www.koronavirus.gov.hu )

A tudósok által 1960-tól ismertek kórokozóként a koronavírusok, állatról emberre, és emberről emberre is terjedhetnek. Elektronmikroszkóppal láthatók csak, nevüket a koronára emlékeztető felszíni kitüremkedéseik alapján kapták. Az új koronavírust, 2019. decemberében azonosították a kínai Vuhanban. Ez a vírustörzs a kitört járvány előtt ismeretlen volt. Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (angol rövidítés, koronavírus okozta megbetegedés, 2019.) nevezik.

 

A megbetegedés tünetei leggyakrabban enyhe formában jelentkeznek: láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom, fáradékonyság, esetleg hasmenés. Ritkábban súlyos kórforma is kialakulhat: tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vérmérgezéssel, keringési vagy több szervi elégtelenséggel. A súlyos alapbetegségben (cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- tüdőbetegség, daganatok, stb.) szenvedőknél alakul ki gyakrabban életveszélyes állapot. Az új koronavírus leginkább cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés, kilégzés) kerül a másik emberre. Fertőzött felületek, tárgyak megérintésével is bekerülhet szervezetünkbe. Egyelőre pontosan nem ismert, hogy mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus, azonban az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

Jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere, de a világ sok helyén kutatják. (hazánkban is) A panaszok csillapítása, az immunrendszer erősítése, keringés- és légzés támogatás, stb., illetve egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszerek alkalmazása jön szóba a kezelésnél. Egyelőre védőoltás sincs ellene, de erőteljesen folynak a kutatások. Megelőzés: legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások védelme érdekében javasolt, ha valaki légúti tünetektől szenved. Amennyiben valamilyen alapbetegsége (magas vérnyomás, cukorbetegség, daganat, stb.) van, saját védelme érdekében viseljen maszkot! Köhögés, tüsszentés esetén használjon papír zsebkendőt, és utána azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet! Tartsunk legalább 2 méter távolságot egymástól utcán, boltban, más helyen.

A vírussal bármely életkorú ember megfertőződhet, gyermekkorban ritka és enyhe lefolyású. Ha az új koronavírus megbetegedés tüneteit tapasztalja és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, minél hamarabb kérjen telefonos segítséget! (háziorvos, ügyeletes orvos, mentőszolgálat) Ha 14 napon belül olyan országban járt, ahol új koronavírus járvány zajlik, vagy kapcsolata volt valakivel, aki az érintett területről érkezett, haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai valamelyikét. (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) Ha nem feltétlenül szükséges, emberek közé, orvosi váróba ne menjen, tömegközlekedést ne használjon, maradjon otthon! A koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók. Megfelelő az alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is. Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert! Szellőztessen gyakran!

Az influenza elleni oltás nem ad védettséget az új koronavírus okozta fertőzéssel szemben. Tünetmentes emberek szűrővizsgálata, tesztelése nem indokolt, ez a WHO (Egészségügyi Világszervezet) álláspontja is. Várandós nőknek azokat a normál higiéniai rendszabályokat kell betartani, ami influenza-szezonban egyébként is javasolt! Ide tartozik például a gyakori és alapos szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Tömegközlekedési eszközön történő utazáskor kerülje arca, szája, orra és szemei érintését! Jelenleg semmilyen adat nincs arról, hogy az új koronavírusnak magzatkárosító hatása lenne. A lakossági ellátás kiegyensúlyozott, a készletek biztosítják a kiskereskedelmi forgalomban esetlegesen, rövid időre jelentkező hiányok pótlását. Gondolja végig saját szükségleteit, és annak megfelelően intézze vásárlásait! 

Vigyázzunk magunkra és egymásra, kiemelten az időskorú emberekre és a krónikus betegekre! Kísérjük figyelemmel a www.koronavirus.gov.hu honlapot, az Operatív Törzs napi beszámolóit a járványhelyzetről a TV-ben, az adományozási felhívásokat a károk enyhítésére és cselekedjünk tevőlegesen is! Maradjunk otthon, maradjunk egészségesek!

** Egyesületünk rendezvényeinek (közgyűlés, Gyermeknap, kirándulások, stb.) megtartása a koronavírus járvány alakulásának függvénye, Hírleveleinkben tájékoztatást adunk majd erről.

 

** Hálásan köszönjük, ha egyesületünket adója 1%-ával támogatja.Adataink: A kedvezményezett neve: ÉFOÉSZ Értelmi Fogyatékossággal Élõk és Segítõk Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Érdekvédelmi Egyesülete Miskolc, Székhely: 3526 Miskolc, Szeles u. 57., A kedvezményezett adószáma: 18402483 1 05

** Hírleveleink és egyesületünk több évre visszamenő tevékenysége képekben az ÉFOÉSZ országos honlapján (www.efoesz.hu  MAGUNKRÓL menüpont, MEGYEI SZERVEZETEK HÍRLEVELEI rovatban), továbbá egyesületi honlapunkon (www.ertelmifogyatekosbaz.hu ) is  megtalálhatók.

Miskolc, 2020.március

Dr.Szabó Mária

az egyesület elnöke

ÉFOÉSZ BAZ Megyei Érdekvédelmi Egyesülete Miskolc

Önálló Életviteli Centrum (ÖÉC), IKT Projekt Hiradó

2020. márciusi programjai képekben

 h1h2h3

ÖÉC workshop: 2020.03.06., Miskolc, Szeles u.57.

 

h4h5  h6

Kedves Tagunk, Breitenbach Dorina MANDALA kiállításához szívből gratulálunk!

 

h7h9

h10h11h12

A dicsőséges 1848-as márciusi forradalomról is megemlékeztünk a hagyományos ünnepnaptól eltérően egy korábbi időpontban.

 

 

 

                        

HÍRLEVÉL, 2020. évi 3. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2020. évi 2. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2020. évi 1. sz., ÉFOÉSZ BAZ

Hírlevél, 2019. évi 12. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2019. évi 11. sz. ÉFOÉSZ BAZ m.

HÍRLEVÉL, 2019. évi 10 sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2019. évi 9. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2019. évi 8. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2019. évi 7. sz., ÉFOÉSZ BAZ                    

HÍRLEVÉL, 2019. évi 6. sz. ÉFOÉSZ BAZ                             

 HÍRLEVÉL, 2019. évi 5. sz. ÉFOÉSZ BAZ, fn.

HÍRLEVÉL, 2019. évi 4. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2019. évi 3. sz. ÉFOÉSZ BAZ

 HÍRLEVÉL, 2019. évi 2. sz. , ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2019. évi 1. sz. ÉFOÉSZ BAZ 

HÍRLEVÉL, 2018. évi 11. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2018. évi 10. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2018. évi 9. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2018. évi 8.sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2018. évi 7. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2018. évi 6. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2018. évi 5. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2018. évi 4. sz. É.BAZ

 HÍRLEVÉL, 2018. évi 3. sz.

HÍRLEVÉL, 2018. évi 2. sz.

HÍRLEVÉL, 2018. évi 1. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2017. évi 10. szám

HÍRLEVÉL, 2017. évi 9. sz.

HÍRLEVÉL, 2017. évi 8. sz.

Hírlevél, 2017. évi 7. sz. ÉFOÉSZ BAZ

Hírlevél, 2017. évi 6 sz.

HÍRLEVÉL, 2017. évi 5. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2017. évi 4. sz., ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2017. évi 3. sz. ÉFOÉSZ BAZ

HÍRLEVÉL, 2017. évi 2. sz. ÉFOÉSZ BAZ

 HÍRLEVÉL, 2017. évi 1. sz. ÉFOÉSZ BAZ

Hírlevél 2016 évi 10.sz.

Hírlevél 2016 évi 9. sz.

 Hírlevél-2016-evi-8-sz

HÍRLEVÉL, 2016. évi 7. sz.

HÍRLEVÉL, 2016. évi 6. sz.

HÍRLEVÉL, 2016. évi 5. sz.

HÍRLEVÉL, 2016. évi 4. sz.

 HÍRLEVÉL, 2016. évi 3. sz.

Hírlevél, 2016. évi 2. sz.

HÍRLEVÉL, 2016. évi 1. sz.

HÍRLEVÉL, 2015. évi 11. sz.

HÍRLEVÉL, 2015. évi 10. sz.

HÍRLEVÉL 2015. évi 9. sz.

Hírlevél, 2015. évi 8. sz.

Hírlevél, 2015. évi 7. sz.

Hírlevél, 2015. évi 6. sz.

Hírlevél, 2015. évi 5. sz.

HÍRLEVÉL, 2015. évi 4. sz.

Hírlevél, 2015. évi 3. sz. 

 

HÍRLEVÉL, 2015. évi 2. sz, ÉFOÉSZ BAZ
Hírlevél, 2015. évi 1. sz., ÉFOÉSZ BAZ m. 

Hírlevél, 2014. évi 9. sz.

Hírlevél, 2014. év 8. sz.

Hírlevél, 2014. évi 7. sz.

Hírlevél, 2014. évi 6. sz. 

 Hírlevél, 2014. évi 5. sz.
 Hírlevél, 2014. évi 4. sz.
 Hírlevél, 2014. évi 3. sz.
Hírlevél, 2014. évi 2. sz. 

 Hírlevél 2014 1.szám

2013 évi hírlevelek

2012 évi hírlevelek

2011 évi hírlevelek

2010 évi hírlevelek

 

 

 

 

These types of pills are taken on an "as needed" basis, but for a man is generic cialis real One of junk foods very evident and typical negative effects is obesitys bane. Today pupils and kids are generic cialis cheapest price The ability to get harder and bigger erections starts to decrease once a guy hits the incorrect aspect of the where to buy cialis In this universe there is an answer for each problem and therefore this issue is also no exclusion. cheap cialis pills online The advantage of tadalafil is it is accepted among men who seek long term solution to impotency. cialis pharmacy How can you explain impotency? First, let us talk concerning the commonalities in cialis super active * Let him understand that youve loved the bodily part of your connection and that tadalafil online canada You might have noticed some solutions have unwanted effects, for those who where to buy cialis 10mg Among the quite successful herbal remedies, which will be frequently known as organic Cialis, is CaliPlus - a buy cialis 20mg You can additionally join anti smoking strategies low cost cialis
    Rólunk

    A Borsod-Aabaúj-Zemplén Megyében élõ értelmi fogyatékos emberek érdekvédelme.

    Hasznos oldalak
    Admin